Przekąski Przepis na:
Cebulaki

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22176
Dodano: 20.01.2009
Odsłon: 7252
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- drożdże, 3 dag
- żółtko
- masło, 3 łyżki
- mleko, 4 łyżki
- olej, 50 ml
- cukier, 1 łyżka
- cebula, 4 sztuki
- łyżka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z resztą mąki, jajkami, roztopionym masłem i szczyptą soli, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Cebule pokroić w piórka, dodać tymianek i zeszklić na oleju, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką koła, nakładać na środek farsz i ponacinać w 3 miejscach promieniście. Ciasto zlepić nad farszem. żółtko rozmącić z 2 łyżkami wody i szczypta soli. Posmarować knysze, wyłożyć je na blaszkę do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika -170 C. piec ok. 30 min.
Komentarze do przepisu (0)