Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebulaki

Przepis dnia 2010-12-08
Cebulaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7131

Dodano:

Odsłon: 10728

czyli wytrawne drożdżówki

Składniki

  • FARSZ:
  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, majeranek, gałka muszkatołowa
  • 1 kopiata łyżka smietany kwaśnej
  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży żywych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jaja
  • sól do smaku
  • 1/2 kostki masła
  • ...
  • rozbełtane jajo do smarowania
  • kminek - do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz- cebule kroimy w małą kostkę i doprawioną do smaku podsmażamy na maśle , kiedy lekko się zezłoci dodajemy śmietanę i dusimy jakieś 5 min, farsz schładzamy do temp.pokojowej

  2. Ciasto-mąkę przesiać do miski , zrobic w niej dołek i wlać do niego drożdże rozmieszane w 1/2 szkl.cieplego mleka wraz z cukrem. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min. do podrośnięcia.

  3. Do miski dodać 3 jaja , rozpuszczone (ale nie gorące) masło, sól , resztę mleka i wyrobić - tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.40 min- ma podwoić objętość.

  4. Ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , szybko zagnieść , odrywać kawałki wielkości jabłka , rozciągać je w rękach na placki, które nadziać farszem i zrolować na bułeczki.

  5. Bułeczki posmarować jajem i posypać kminkiem , piec w temp.180 st. ok.20 min az pięknie się zezłocą- u mnie było 15 smacznych ślicznych sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kibi87 07 grudnia 2010 cebule można wymieszać z przyprawą do gyrosa, polecam;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 grudnia 2010 Nigdy nie robiłam, ale wiem że bardzo by mi smakowały

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 06 grudnia 2010 wlać w dołek i nie mieszać - tak pozostawić na 15 min- powodzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 06 grudnia 2010 Mam małe pytanko w związku z punktem 2. Rozumiem, że mąkę i drożdże mamy razem wymieszać (zagnieść ciasto)? Czy tylko wlać w mączny dołek i pozostawić na 15 min. Może głupie pytanie, ale mam małe doświadczenie w pieczeniu, a wielką ochotę na Twoje bułeczki. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń