Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebule z kremowym purée i metką wieprzową"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Cebule obierz, zetnij wierzchy, gotuj 30–40 minut w posolonej wodzie. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedź i od razu utrzyj je z mlekiem i masłem. Piure dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cebule wyjmij, wydrąż, miąższ pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Do tego dołóż metkę i smaż kilka minut, aż mięso ładnie się zrumieni.
Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj.
Piure wymieszaj z mięsem, pomidorami oraz tymiankiem. Nałóż do wydrążonych cebul. Ustaw je w formie. Zapiekaj 15–20 minut w temp. 180°C. Podawaj np. z sosem serowym. Udekoruj odłożonym tymiankiem.Źródło: Naj