Do góry

Dania główne Przepis na:

Cebulowa pieczeń karkowa

Cebulowa pieczeń karkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Cebulowa pieczeń karkowa"

Składniki

  • 2 i 1/2 kg karkówki
  • 1 torebka (na 3 porcje) zupy cebulowej w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
  • 1 bochenek (ok. 1 kg) wiejskiego chleba
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, przełóż do miski. Zupę cebulową w proszku wymieszaj z kminkiem, pieprzem kajeńskim, papryką oraz imbirem. Mieszanką posyp karkówkę i dobrze wetrzyj przyprawy w mięso. Potem przykryj je folią spożywczą, włóż do lodówki na 12 godzin (najlepiej noc).

  2. Zamarynowane mięso przełóż do żaroodpornej formy. Podlej odrobiną wrzątku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz 5 godzin. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu skrapiaj wrzątkiem, a jeszcze lepiej bulionem warzywnym.

  3. Szczypiorek, opłucz, osusz, posiekaj. Masło utrzyj z musztardą. Wymieszaj ze szczypiorkiem. Gotową karkówkę wyjmij z piekarnika. Zawiń w folię i odłóż na 10 minut. Po tym czasie mięso porwij na kawałeczki dwoma widelcami. Chleb pokrój. Każdą kromkę posmaruj masłem smakowym i obłóż kawałeczkami pieczonej karkówki.

  4. ok. 5 godzin i 15 minut . Marynowanie mięsa ok. 12 godzin, 1 porcja ok. 860 kcal

  5. Zimny sos do pieczeni. Posiekaj po kilka gałązek ulubionych ziół: np. natki, koperku, szczypiorku. Wymieszaj je ze szklanką majonezu. Dodaj 3–4 łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu. Sos przypraw do smaku octem winnym, gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń