Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebulowe bhaji

Cebulowe bhaji

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 5949

Cebulowe bhaji to wspaniała, chrupiąca przegryzka, doskonała do piwa, ale nie tylko.

Składniki

  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka maki ryżowej lub innej skrobi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól
  • woda, ok. 200 ml
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać olej, najlepiej we frytkownicy.

  2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać , dolać wodę i wymieszać na gładkie ciasto. Dodać pokrojoną cebulę i wymieszać ponownie.

  3. Kłaść porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć ,aż bhaji będą złociste. Lepiej nie smażyć, zbyt wielu porcji jednocześnie, bhaji nie lubią tłoku. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręcznikach papierowych. Można podać z jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martucha3 17 września 2010 robię podobne .ciasto naleśnikowe na piwie ale twoje też super....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 28 sierpnia 2010 Ale super,tylko fakt z maka klopot,ja takiej chyba nie znajde.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 28 sierpnia 2010 Madziak myślę że nie powinnaś mieć większego problemu z kupnem takiej mąki, ja kupuję ta mąkę w sklepie z produktami zdrowa lub bio żywność w takich sklepach dostaniesz ją bez problemu a i w większych marketach też można ją zakupić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 27 sierpnia 2010 Wyglądają bardzo intresująco, tylko gdzie ja dostanę mąkę z ciecierzycy? :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń