Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebulowy chutney"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 234
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 234
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Cebule obierz, pokrój w piórka lub półksiężyce (wtedy się nie rozpadną w czasie duszenia). Włóż do rondla, podlej niewielką ilością wody, duś na małym ogniu, aż się skarmelizują. Dość często mieszaj.
Skrop octem balsamicznym do smaku, duś jeszcze pod przykryciem, aż cebule zrobią się gęste i brunatne (powinny być słodko-kwaśne).
Papryczkę chili lub pepperoni posie kaj (chili oczyść z pestek, pepperoni nie musisz). Dodaj do cebuli, wymie szaj. Przypraw do smaku cukrem, posyp posiekanym tymiankiem, wymieszaj.
Na bazie chutneyu cebulowego możesz przygotować chutney mango, jabłkowy lub śliwkowy (dodaj owoce pod koniec duszenia cebuli).Źródło: Chwila dla Ciebie