Do góry

Dania główne Przepis na:

Cepeliny Litewskie

Cepeliny Litewskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2225 Ocena: 13302

Dodano:

Odsłon: 17306

Ten przepis warto wypróbować. Takie cepeliny bardzo często robi moja Babcia z Bieszczad, są przepyszne.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Obrać 15 ziemniaków, zetrzeć i odcisnąć na płótnie.

  2. Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i zmielić, następnie połączyć z ziemniakami surowymi.

  3. Dodać jajko, przyprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać masę.

  4. Wędlinę (możemy wykorzystać wędlinę poświąteczną) zmielić i w razie potrzeby doprawić.

  5. Z masy ziemniaczanej robić na dłoni małe placuszki i nadziewać zmieloną wędliną i formować owalne placuszki.

  6. Zagotować wodę z solą, wrzucać delikatnie cepelinki na wrzątek i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na tłuszczu i polać gotowe Cepeliny na półmisku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka41 21 czerwca 2016 na podkarpaciu takie cepeliny nazywają się po prostu ,,kacapoły,, :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tom11111 21 czerwca 2016 Nie nadziewa się kartaczy (polska nazwa Cepelinów) mieloną wędliną. Ma to być mielone mięso, najlepiej ciemnoczerwone i dość twarde - bez bułki. Do mięsa nie daje się czosnku, bo po ugotowaniu i rozkrojeniu kartacza bedzie smród. Do mielonego mięsa daje się majeranek, który pieknie pachnie. Kartacze po ugotowaniu polewa sie skwarkami lub smażonym boczkiem (drobna kostka). Do tego surówka z surowej białej kapusty. Tak to powinno wyglądac.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 czerwca 2016 Zabieram przepis. Ostatnio jak robiłem, to można było nimi zabić :P Teraz wypróbuję Twój ;) Odpowiedzi: 4 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń