Do góry

Desery Przepis na:

Cesarski omlet szarpany

Cesarski omlet szarpany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Cesarski omlet szarpany"

Składniki

  • Omlet: 2 jajka bardzo świeże
  • najlepiej z wolnego wybiegu
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mleka 3
  • 2-proc
  • 2 łyżki cukru pudru i łyżka do posypania omletu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli. Sos śliwkowy: 25 dag śliwek mrożonych; w sezonie świeżych
  • 15 dag drobnego cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła zwykłego lub klarowanego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos śliwkowy: śliwki wsyp do garnka o grubym dnie, włóż gwiazdki anyżu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok. Wsyp wtedy połowę porcji cukru i wymieszaj. Kiedy śliwki się podduszą, spróbuj i ewentualnie dodaj resztę cukru. Z gotowego sosu wyjmij anyż.

  2. Omlet: rodzynki przebierz, opłucz, namocz 10 min w ciepłej wodzie, starannie osącz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z przesianą mąką i mlekiem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz delikatnie ciasto z pianą.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy masło się spieni, wyłóż ciasto omletowe. Smaż z jednej strony na rumiano. Szeroką szpatułką obróć omlet na drugą stronę i smaż do zezłocenia.

  4. Ogrzej talerz, zsuń na niego gotowy omlet i porwij dwoma widelcami na nieregularne kawałki. Na patelnię dołóż drugą łyżkę masła, włóż omlet, podsmaż minutę. Podawaj oprószony cukrem pudrem z sosem śliwkowym.

  5. czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 2, cena za porcję: 3,40 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń