Do góry

Przekąski Przepis na:

Chaczapuri

Chaczapuri

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46762

Dodano:

Odsłon: 15636

Kolejny z gruzińskich przepisów, nam bardzo posmakowało. Tutaj wersja z sodą, równie pyszna. W oryginalnym przepisie jest ser imeretyński, my użyliśmy sera ricotta, ale polecamy też mozzarellę parzoną.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 200 g sera pastorella
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki octu winnego
  • 80 ml jogurtu greckiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser rozkruszamy, wbijamy jajko, mieszamy.
    Z mąki, masła, jogurtu i sody wymieszanej z octem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy masę serową. Brzegi ciasta zbieramy do środka, zlepiamy ze sobą, rękoma rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym ,z odrobiną jogurtu, jajkiem. Pieczemy na blaszce w rozgrzanym do 250°C piekarniku przez 10-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 21 sierpnia 2015 Pyszności :) Uwielbiam te gruzińskie nazwy ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń