Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri Adżarskie

Przepis dnia 2019-05-06
Chaczapuri Adżarskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 97 Ocena: 1088

Dodano:

Odsłon: 14208

Chaczapuri Adżarii, czyli pyszne chlebki wypełnione serem pochodzące z Gruzjii. Mają kształt łódki, są absolutnie przepyszne i tak sycące, że zaspokoją nawet największego głodomora. WIęcej na blogu.

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
  • 180 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 150 gramów sera feta
  • 150 gramów sera mozzarella
  • 200 gramów sera żółtego
  • 20 gramów masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. • Drożdże rozpuszczamy w 150 mililitrach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru
    • Wodę z drożdżami dodajemy porcjami do 500 gramów mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto
    • Następnie porcjami dodajemy około 140 mililitrów ciepłego mleka i dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut
    • Ciasto przekładamy do miski i dodajemy łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oleju
    • Ciasto powinniśmy wyrabiać w sumie około 10 minut aż nabierze sprężystości
    • Tak przygotowanemu ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu
    • W osobnej misce przygotowujemy farsz, łączymy: pokruszony ser feta, tartą mozzarelle, 40 mililitrów mleka oraz 1 łyżkę mąki pszennej
    • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje i zaczynamy wałkować na placki o grubości kilku milimetrów
    • Rozwałkowany placek posypujemy tarty żółtym serem, zawijamy ranty do środka i formujemy w łódkę

  2. • Do środka łódki wkładamy porcję mieszanki serów i przed samym pieczeniem smarujemy boki roztrzepanym jajkiem aby były ładnie spieczone
    • Chaczapuri pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni, bez termoobiegu przez 12 minut
    • Po tym czasie do każdego chlebka wbijamy jedno jajko i zapiekamy przez około 3-5 minut
    • Chaczapuri wyciągamy z pieca w momencie kiedy białko będzie już ścięte a żółtko wciąż płynne
    • Po wyjęciu z piekarnika możemy do środka włożyć kawałek masła

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 06 maja Jadłem będąc w Gruzji w rożnych wersjach. Pyszne danie. W Polsce trudno zrobić wg oryginalnych przepisów, brak na rynku gruzińskich serów. Ale nawet z zastępczymi też polecam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń