Dania główne Przepis na:
Chaczapuri z serem i szpinakiem


Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 642
Dodano: 09.07.2018
Odsłon: 6072
Składniki
- Ciasto :
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 100 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie :
- 270 g sera typu feta
- 2 solidne garście szpinaku
- 150 g mozzarelli w bloku
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże wymieszać z cukrem.
Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki.
Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
-
Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone.
( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.
Komentarze do przepisu (0)