Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 5582

Jest to potrawa kuchni gruzińskiej i chaczapuri można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Jak na pierwszy raz jestem zadowolona z efektu, nie wiem czy dokładnie moje chaczapuri jest gruzińskie bo nie znam kuchni gruzińskiej ale było smaczne i na pewno będę robić inne wersje.

Składniki

  • Ciasto :
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie :
  • 270 g sera typu feta
  • 2 solidne garście szpinaku
  • 150 g mozzarelli w bloku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem.
    Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
    Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
    Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
    Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki.
    Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.

  2. Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
    Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
    Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
    Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone.
    ( Można upiec w piekarniku ).
    Podawać na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń