Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka

Chałka

Autor: Werazmus

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 184

Dodano: 07.04.2018

Odsłon: 231

Najlepsza z masełkiem, lub dżemem.

Składniki

  • 5 szklanek mąki
  • pół kostki drożdży
  • 2 jajka plus 1 jajko do posmarowania chałki
  • 6 łyżek cukru
  • szklanka mleka
  • pół kostki miękkiego masła
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Pół szklanki mleka podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Rozrobić i zostawić w ciepłym miejscu aby urosło.
    Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę i sól wsypać do miski, dodać rozczyn,jajka, resztę mleka i masło. Wyrobić ciasto, jeżeli za bardzo się klei można podsypać jeszcze mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Ciasto podzielić na pół, każdą połówkę na trzy części. Uformować wałki i zapleść warkocze. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec 25 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń