Do góry

Śniadania Przepis na:

chałka - 3 kolory

chałka - 3 kolory

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8371

Dodano:

Odsłon: 8174

Delikatna drożdżowa chałeczka w 3 kolorach i smakach, prosta i pyszna. Jeśli chodzi o nas...zjedliśmy ją praktycznie całą na ciepło :D, w towarzystwie szklanki mleka, pycha ! P.S Brzuchy nas nie bolały :)

Składniki

  • 400 gramów mąki pszennej (optymalnie tortowej), 1 jajo
  • 25 gramów drożdży, 30 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 3/4 szklanki mleka w temp. ciała, 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 1 kopiasta łyżka suchego maku, 1 rozbełtane jajo do posmarowania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Z reszty mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka, szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut). Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dzielimy je na 3 równe części.

    Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i ugniatamy dopóki dopóty kakao nie "wejdzie" porządnie w drożdżówkę.

    Do drugiej części dodajemy suchy mak i znów ugniatamy by mak "rozszedł się" po cieście.

    Do trzeciej części dodajemy 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagniatamy do uzyskania mniej lepiącego ciasta.

  2. Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do omączonej sporej miski, przykrywamy folią.

  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).

  4. Kiedy kuleczki nam podrosną każdą z nich (oczywiście osobno) zagniatamy krótko by pozbyć się nadmiaru powietrza.
    Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 30 - 35 cm.
    Złączamy ich końce ze sobą i zaplatamy warkoczyk.

    UWAGA: Wałeczki lepiej formować na blacie nie posypanym mąką, jeśli ciasto nam się lepi, użyjmy jak najmniejszej ilości mąki.

  5. Końce warkoczyka porządnie łączymy ze sobą i lekko podwijamy pod spód chałki.

  6. Blaszkę keksową o wymiarach 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy delikatnie chałkę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 15 minut.
    Po upływie wyżej wymienionego czasu wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem.

    Foremkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    UWAGA: Po około 25 - 30 minutach chałka może nam się za bardzo przypiekać od góry, przykryjmy ją folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.

    Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 16 lutego 2015 Chałka po prostu wyśmienita :) na pewno będzie wypróbowana :)
Pozdrowionka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 lutego 2015 Świetna chałka! Prezentuje się wspaniale :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdarynka 11 lutego 2015 "Popełniłam " już niejedną chałkę, ale ta jest cudna.Dzięki za przepis i inspirację :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 lutego 2015 wspaniała, a tak a propo - mój wnuk twierdzi, że swoje 190 cm wzrostu zawdzięcza właśnie moim ciastom drożdżowym :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 11 lutego 2015 Bardzo lubię chałkę, ale w takiej wersji to jeszcze nie jadłam! Bardzo fajny pomysł! Na pewno wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 11 lutego 2015 Chałka wyglada super i pewnie tak smakuje.Do wypróbowania :)Jesteś Ewuniu pełna pomysłów:) :).Pozdrawiam cieplutko:) :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 11 lutego 2015 Ja już nie nadążam za Tobą,chałka jest cudna i to trzy smakowa - pycha -))) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń