Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Autor: Asica35

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 165

Dodano: 22.01.2018

Odsłon: 5691

IDEALNA NA ŚNIADANIE DLA DZIECI, Z KONFITURĄ LUB PO PROSTU -ZE SZKLANKĄ MLEKA :)

Składniki

  • * 0.5 kg maki pszennej
  • * szklanka cukru
  • * ok.2 szklanki mleka
  • *1/4 kostki masła
  • *25 g.świeżych drożdży ( 1/4 kostki)
  • * 1 jajko
  • DODATKOWO NA KRUSZONKĘ:
  • * 1/4 szkl.cukru
  • *1 op.cukru waniliowego
  • * 0.5 szkl.maki pszennej
  • *1/4 kostki masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE:

    * mleko podgrzać,dodać drożdże,cukier( 1łyżeczkę),mąkę (1 łyżeczkę)
    * rozpuścić masło( ostudzić)

    *Przykryć ściereczką i odłożyć,aż rozczyn podrośnie.(ok 15-20min)
    *Do rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto.
    *Odstawić ponownie do wyrośnięcia( objętość ciasta powinna być
    dwa razy większa)

  2. * Gotowe ciasto wykładamy na stół podsypany mąką.
    * Ciasto dzielimy na dwie części,a każdą część dzielimy na trzy
    porcje,z których rolujemy wałeczki.

    * Z trzech wałków pleciemy warkocz.
    *smarujemy mlekiem i odstawiamy na 10 min
    ( z podanych składników wyjdą dwie chałki) :)

  3. * W tym czasie robimy to, co wszyscy lubimy,czyli KRUSZONKĘ :)

    * do miski wsypujemy składniki( mąka,cukry i masło)i
    lekko ugniatamy do połączenia składników
    * gotową kruszonką obficie raczymy nasze chałki:)

    Piec rozgrzewamy do 160C i pieczemy ok 30min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 24 stycznia Aż mi ślinka pociekła... ale czy na pewno 50 dkg masła? To przecież pół kilograma? Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń