Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka na maślance

Chałka na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 4464

Dodano:

Odsłon: 1074

Pulchna, smaczna chałka, którą ja zawsze przyrządzam m.in. na święta Wielkanocne ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • masło 60 g
  • miód płynny 2 łyżki
  • drożdże świeże 40 g
  • mleko 100 ml
  • maślanka 200 ml
  • jajo do posmarowania wierzchu 1 szt
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i wymieszać z miodem. Następnie dodać ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki , w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.

  2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i ponacinać boki. Następnie nacięcia nakładać na siebie, końcówki zagiąć pod spód. Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 30 min. do napuszenia.

  3. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym jajem.Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń