Do góry

Przekąski Przepis na:

Chałka waniliowa z kruszonką

Chałka waniliowa z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 467

Pyszna domowa chałka z kruszonką. Pysznie smakuje z masłem lub konfiturą.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Masło rozpuścić.
    2. Podgrzać mleko i dodać jajko, zmiksować.
    3. Mąkę przesiać z drożdżami, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, masło, mleko z jajkiem i wyrobić gładkie i klejące ciasto.
    4. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  2. Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrobić.
    Na tym etapie ciasto można podzielić na dwie części ponieważ z tej ilości ciasta może powstać jedna duża chałka lub dwie mniejsze.



  3. 1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podzielić na cztery części żeby uformować z nich wałeczki które następnie trzeba zlepić na jednym końcu.
    2. Wałeczki zapleść w formę chałki.
    3. Końce chałki zagnieść i podwinąć pod spód.
    4. Jeśli z tej porcji ciasta są robione dwie chałki to należy je położyć na blasze w sporej odległości od siebie i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.

  4. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki lub zamrażarki.

  5. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać utartą kruszonką.

  6. Piec w temperaturze 175 stopni około 30 min. Gdyby chałka za mocno się zarumieniła podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową.
    Studzić na kratce.

  7. Najlepiej smakuje z masłem lub ulubioną konfiturą.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń