Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z kruszonką

Przepis dnia 2011-06-19
Chałka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7199

Dodano:

Odsłon: 19117

Aromatyczna, mięciutka chałka idealna z masełkiem lub dżemem na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • Na chałkę:
  • 70 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 300-350ml mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • na kruszonkę:
  • łyżka mąki
  • pół łyżki masła
  • pół łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • żółtko + łyżka wody do posmarowania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. następnie pierwszy wałeczek od prawej strony przekładamy przez 2 sąsiadujące wałeczki (na lewo)

  2. czynności 2 i 3 powtarzamy aż zapleciemy wałeczki do końca

  3. końcówki podwijamy pod spód Instrukcja ze zdjęciami na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com 2. Zaplecione chałki układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 3. Kruszonka: masło roztapiamy, łączymy z mąką i cukrem. Zagniatamy palcami. 4. Wyrośnięte plecionki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 30-35 minut. Jeśli zbyt szybko się będą rumienić przykrywamy je folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy, ale najlepsza jest jeszcze ciepła chałka :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 16 czerwca 2011 Patusia5 jesteś mistrzynią w pieczeniu chlebków, bułek i reszty pieczywa... Zazdroszczę umiejętności i mam nadzieję, że kiedyś zdobędę choć połowę z nich ;) Pozdrawiam, zostawiam 5, a chałka wędruje do ulubionych i będę próbowała :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń