Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chałka z morelami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1800
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 272
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1800
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 272
Składniki
Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz do garnuszka, dodaj odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Wsyp po łyżce cukru oraz mąki. Całość utrzyj starannie. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podrośnie tak, że podwoi swoją objętość, jest gotowy. Połącz go wówczas z pozostałą przesianą mąką, resztą cukru oraz mleka.
Do składników wlej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dodaj jajko i cukier waniliowy. Energicznie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Suszone morele przebierz, pokrój. Dodaj do wyrośniętego drożdżowego. Ciasto podziel na 3 części, z każdej uformuj wałek. Wałki ułóż obok siebie i zapleć je jak warkocz. Powstałą chałkę ułóż na blasze. Posmaruj białkiem i posyp migdałowymi płatkami. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj cukrowymi jajeczkami.
Czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 1,40 zł.Źródło: Świat kobiety