Do góry

Desery Przepis na:

Chałka z nadzieniem waniliowym

Przepis dnia 2010-06-11
Chałka z nadzieniem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 8400

jest pyszne

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1) Drożdze rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlać resztę mleka, dodać jajka, cukier, kardamon i 600g mąki. Drewnianą łyżką mieszać ciasto przez 5-6 minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na opk. 40 minut. 2) do ciasta dodać margarnynę, sól i 200g mąki. wyrobić i ppzostawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. 3) wułożyć ciasto na stolnicę oprószyć mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25*40cm. 4) Utrzeć składniki nadzienia i rozprowadzić je na obu prostokątach omijając brzegi ciasta (taki 4-5 cm pasek nadzienia przez środek). Następnie zrobić ukośne nacięcia wzdłuż boków, powstasłe paski ciasta składać naprzemiennie do środka. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5) Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Posmarować ciasto jajkiem i posypać cukrem kryształkiem. Piec ok 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 14 czerwca 2010 Zrobiłam wczoraj,dziś jest już tylko wspomnieniem:-) Była naprawdę przepyszna.Dzięki za przepis.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 07 czerwca 2010 wygląda świetnie i jeszcze to nadzienie w środku - mniam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń