Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chałkowy wieniec z malinami i pistacjami"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 74
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 78
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 74
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 78
Składniki
Maliny przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. Z drożdży, 5 łyżek mleka oraz odrobiny mąki przygotuj zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru i mleka. Dołóż masło, jajka oraz zaczyn drożdżowy i sól. Dokładnie wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pistacje drobno posiekaj, odłóż trochę do dekoracji, resztę wymieszaj z malinami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 3 równe części. Każdą rozwałkuj na wąski pasek. Na jednym rozłóż maliny z pistacjami. Wszystkie paski zwiń. Rulony zapleć. Warkocz zwiń. Uformuj wieniec. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem.
Piecz 30–40 minut w temperaturze 200oC. Po wyjęciu wierzch plecionki posmaruj konfiturą morelową i posyp odłożonymi pistacjami.Źródło: Naj