Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, smakowita chałwa z kaszy kukurydzianej, bardzo prosta w przygotowaniu zachwyci wszystkich gości. Złocisty kolor, przyjemny smak daje gwarancje, że każdy kogo nią poczęstujesz poprosi cię o przepis.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 33
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 139
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 196
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 383
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 33
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 139
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 196
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 383
Składniki
Syrop: gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić. W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając, następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając. Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop.
Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.