Do góry

Desery Przepis na:

Chałwa ze słonecznika z daktylami

Desery

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 669

Dodano: 20.03.2017

Odsłon: 575

Zdrowe i bardzo smaczne fit słodycze, tym razem polecam chałwę ze słonecznika z daktylami. Łatwe wykonanie, idealne słodycze dla dzieci i osób zdrowo się odżywiających.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, ciągle należy mieszać, aby nie przypalić, gdyż będą gorzkie. Po uprażeniu od razu wysypać z patelni do innego naczynia, aby wystygły, gdyż pozostawione na gorącej patelni będą cały czas się prażyć.
    Wystudzony słonecznik połączyć z miodem i rozdrobnić blenderem do postaci drobnego, lekko klejącego się mokrego pisku. Nie dopuścić, aby zbyt mocno zaczął wyciskać się z pestek olej. Masę przełożyć do małej foremki wyłożonej folią spożywczą lub do foremki z silikonu, wyrównać i docisnąć do dna, aby powstała zwarta bryła o wysokości około 3 cm. Masa jest gęsta i daje się dobrze formować, więc jeśli nawet nie mamy małej foremki, to można masę uformować na połowie powierzchni większej, gdyż chałwa się nie rozpływa.

  2. Daktyle pokroić, zalać ciepłą wodą i moczyć je przez około 10 minut.
    Blenderem rozdrobnić namoczone daktyle (bez wody) z dodatkiem kakao i oleju kokosowego, ma powstać jednolita masa. Masę daktylową wyłożyć na wierzch chałwy słonecznikowej, wyrównać, posypać wiórkami i docisnąć je łyżką, aby wiórki przykleiły się do masy z daktyli. Wiórki można również wcześniej wmieszać do masy z daktyli, ale według mnie posypane z wierzchu wyglądają ciekawiej.

  3. Foremkę z chałwą wstawić na około 3 - 4 godziny do lodówki, aby masa zastygła. Po tym czasie wyjąć chałwę z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń