Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowe ciasto bez pieczenia

Chałwowe ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1008

Dodano:

Odsłon: 27029

Przepyszne ciasto dla miłośników smaku chałwy. Niezbyt dietetyczne ale czasem warto się skusić na ten smakowity deser ;)

Składniki

  • 500ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 300g chałwy
  • herbatniki 300-400g
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • 50g czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W 200ml mleka rozpuścić jajka, obie mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Tak powstały budyń ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puszyste masę. Dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując.
    Na dno foremki (najlepiej 24/27cm) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Znów posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek.
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciastek.
    Posypać start czekoladą.
    Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń