Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla fanów chałwy: ciasto chałwowe na herbatnikach. Prosto, szybko, smacznie i słodko:)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 813
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 59
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9195
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 813
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 59
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9195
Składniki
Budyń gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu: 0,5 szklanki mleka odlewamy a resztę zagotowujemy w rondelku /jeśli budyń jest nie słodzony dodajemy cukier/. Do gotującego się mleka wlewamy proszek rozmieszany w odstawionym mleku /0,5 szklanki/. Energicznie mieszając zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając. Budyń odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając na przemian małymi porcjami wystudzony budyń i rozdrobnioną widelcem chałwę. Mocny napar kawy rozpuszczalnej słodzimy i studzimy. Następnie dodajemy spirytus i mieszamy. Spód blaszki /u mnie forma o wymiarach 25cm/28 cm/ wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy ok. 1/3 część masy chałwowej. Biszkopty zanurzamy w naparze kawowo-alkoholowym i układamy blisko siebie na masie chałwowej. Puste miejsca między biszkoptami napełniamy dżemem wiśniowym. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy chałwowej i przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę /a najlepiej na całą noc - wtedy herbatniki zmiękną i całe ciasto przejdzie aromatami/.