Do góry

Desery Przepis na:

CHATKA " BABY JAGI W LESIE "

CHATKA   BABY JAGI W LESIE

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 2976

NA TORCIE OWOCOWYM WYKONANA CHATKA Z WAFLA LUB CIASTECZEK UDEKOROWANA ,ŚWIEŻYMI POZIOMKAMI ,MALINAMI , JAGODAMI I GAŁĄZKAMI WINOGRONA.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 szklanki mąki tortowej , 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , 9 dużych jaj , 2 szklanki cukru pu
  • PONCZ
  • CZATKA
  • MASY DO TORTA
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. WYKONANIE i PRZYGOTOWANIE :
    • Przygotuj blaszkę prostokątną o wymiarach 40 cm. / 26 cm. / 7 cm.
    • : Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia- dno ,
    Przygotuj produkty do biszkopta :: 2 szklanki mąki tortowej , 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , 9 dużych jaj , 2 szklanki cukru pudru .
    CHATKA : 4 płaty wafla suchego , 300 g. czekolady twardej , 15 g. żelatyny , 1 szt. fontanna ogniowa , 4 szt. patyczki do szaszłyków
    • PONCZ: 200 ml. letniej wody , 50g. cukru , 25 ml. rumu / aromatycznego / .
    • MASY DO BISZKOPTA : 1,5 litra Śmietana kremówka 30 % , cukier puder 0,30 kg. , 2 szt / po 16g. / cukru waniliowego , ok. 10 kropli zapachu śmietankowego , 40 g. żelatyna , 2 łyżeczki kwasku cytrynowego , 125 g. cukier kryształ , 250 g truskawki świeże/ po oczyszczeniu / lub mrożone . Druga masa : 150 g jagody leśne / mogą być mrożone , 2 płaskie łyżeczki kwasku , cukier 75 g.




  2. Oddziel żółtka od białek , ubij białka w misce na sztywno , jak będzie mocno sztywna wsypuj po trochu cukier cały czas ubijając , musi być bardzo sztywna. , w osobnym naczyniu rozmiksój żółtka z proszkiem do pieczenia i wlej do ubitych białek lekko ale dokładnie wymiwszaj i dodaj mąkę dalej mieszając tak by masa była jednolita , wyłóż masę na blaszkę i wstaw do rozgrzanego na 180 stopni C. piekarnika , piec przez około 35 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwróć blaszkę z ciastem dogóry dnem na stole i przyciśnij do stołu żeby powierzchnia biszkopta stała się równa , szybko odwróć i odstaw do wystygnięcia ,

  3. • Teraz przystąp do zrobienia dwóch mas owocowych , każdą osobno . Truskawki z cukrem i 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego zagotuj w 100 ml. wody . tak samo zrób z jagodami i odstaw do wystygnięcia .

  4. • W tym czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kropelkami zapachu śmietankowego , po ubiciu rozdziel na trzy części , teraz rozpuść żelatynę do jednej masy 20 g. w 100 ml. wody zimnej i podgrzewaj do rozpuszczenie się , taką letnia żelatynę wlej do jednej masy ,wymieszaj i włóż 1/3 ubitej śmietany, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę , jak zacznie tężeć to wyłóż na biszkopt , który wcześniej po ostudzeniu przekroiłaś na trzy plastry, ten pierwszy od spodu nasącz ponczem i wyłóż na niego masę , łopatką ładnie wyrównaj , przyłóż drugim plastrem biszkopta . Drugą masę zrób tak jak pierwszą , tylko do jagód gotowania dodaj o 50 ml. wody więcej .. Ten trzeci plaster ciasta naponczuj od strony którą przyłożysz do masy. rękami lekko poprzyciskaj by powierzchnia była możliwie równa / dokładnie i tak wyrównasz przy okładaniu torta śmietana . Wstaw do lodówki by dobrze stężał

  5. • W tym czasie tą trzecią część śmietany możesz dowolnie zakolorować i obłożyć całego torta na gładziutko, pamiętając żeby odłożyć do dekoracji około 10 dkg. białej ubitej śmietany . Tort odstaw na chwilę do lodówki

  6. • Teraz przygotuj CHATKĘ :
    • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę 300g z dodatkiem 10 g. żelatyny i 50 ml. wody, taką ciepłą ,ale nie gorącą wylej na płat wafla i wyrównaj łopatką przyłóż drugim waflem i dokładnie przyciśnij, po tym drugim płacie wafla polej czekoladą wyrównaj i wykałaczką narysuj imitację dachówki , odstaw do zastygnięcia.
    • Teraz wyciąg z lodówki tort i w miejscu w , którym na torcie chcesz postaw ić chatkę w bij patyczki od szaszłyków oprzyj na nich przygotowane wcześniej dwie części dachu chatki, w tym dachu zrób odpowiedni otwór i wstaw tam tą fontannę ogniową , którą zapalisz już na stole jak goście ustawią się do zdjęcia , a teraz całość torta udekoruj w/g własnej koncepcji .
    • Możesz skorzystać z mojej strony internetowej i podpatrzyć niektóre dekoracje.
    • ZAPEWNIAM CIĘ ŻE WSZYSCY TWOI GOŚCIE ZROBIĄ DUŻEGO " KARPIA " z zachwytu i zdziwienia .
    • Trochę pracy jest , ale warto ZOBACZYSZ !!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń