Do góry

Przekąski Przepis na:

Chatka szpinakowo-łososiowa

Przepis dnia 2018-03-09
Chatka szpinakowo-łososiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 13376

Tym razem proponuję chatkę w wersji na słono ze szpinakiem, serkami i łososiem.

Składniki

  • Ciasto szpinakowe: szpinak rozdrobniony 20 dkg
  • jajka 3 sztuki
  • mąka 0,5 szklanki
  • sól łyżeczka
  • cukier pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • oliwa łyżka
  • barwnik zielony odrobina ( nie jest konieczny)
  • Nadzienie: serek kanpkowy śmietankowy 30 dkg
  • ser feta 27 dkg
  • łosoś wędzony w plastrach 15 dkg
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i odcedzić.
    Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik.
    Ciasto przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.

  2. Serki wymieszać ze sobą.
    Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek.
    Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 marca 2018 Całkiem fajnie podana rolada szpinakowa - warto coś zmienić na stole. A tu Wielkanoc tuż, tuż... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń