Do góry

Dania główne Przepis na:

cheesburger xxl z tortownicy

cheesburger xxl z tortownicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 2821

Dodano:

Odsłon: 1594

Łatwy, szybki domowy fast-food. W smaku przypomina big maca z popularnej restauracji. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi! Polecam.

Składniki

  • Ciasto
  • 3 szkl. mąki, 1 szkl. gorącej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru, łyżeczka soli
  • Farsz
  • mięso mielone wołowe 400 g
  • cebula, ketchup, musztarda
  • ogórki konserwowe ok 6 sztuk - plasterki
  • ser żółty- starty na tarce
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
  • Dodatkowo:
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta
  • garść sezamu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy i podsmażamy.

  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą cześć należy rozwałkować tak aby starczyła na dno tortownicy oraz boki. Mniejszą część rozwałkowujmy tak aby przykryła całego cheeseburgera.

  4. Zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką.

  5. Następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę

  6. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem.

  7. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem



    . Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. !

  8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń