Do góry

Przekąski Przepis na:

Cheeseburger

Cheeseburger

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 3737

masz dość zwykłego mielonego z ziemniakami zrób "Cheeseburger-y" ;-)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę i mielone przekroić na pół i na suchej patelni (bez żadnego tłuszczu) podgrzać - ale nie spalić, z obu stron (jednocześnie na jednej patelni żeby podając bułeczka była chrupiąca, a kotlet nie był zimny). Ważne, żeby po przewróceniu ułożyć na 2 połówkach kotleta cienko pokrojony ser żółty i na jednej połówce bułki (tej od spodu). SER musi być cieniutko pokrojony, bo wtedy się super rozpuści i przyklei.

  2. Warzywa pokroić, a górną część bułki posmarować majonezem i ketchupem.

  3. UKŁADAMY: na spodnią część bułki z serem kładziemy sałatę, potem cebulę, pomidor, ogórek, kotlet mielony z serem i przykrywamy wysmarowaną bułką. SMACZNEGO

  4. PRZEPIS NA MOJEGO MIELONEGO, TZN.MOJEJ MAMCI MIELONEGO :-) pół kg mięsa mielonego- "łopatka" moim zdaniem najlepsza (można kupić w opakowaniu np.w LIDL), zmielić lub drobno posiekać cebulę, suchą bułkę namoczyć kilka minut w wodzie i odciśniętą dodać później do mięsa (nie masz bułki nic nie szkodzi zastąp ją bułką tartą - to, to samo ;-) do miseczki nasyp trochę bułki i zalej wodą super ją wchłonie), jedno jajko, jedną lub półtora łyżeczki Vegety, pół łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Uformować kulki z mięsa, troszkę spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na średnim ogniu żeby nie spalić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 19 września 2013 Ja robię to w griluu, dlatego mam wszystko ciepłe, opieczone ser ładnie rozpuszczony. Pychota :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń