Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne

Chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 26426

Aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne dni.

Składniki

  • 200 g mielonej wołowiny;
  • 1 duża cebula;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 - 2 ząbki czosnku;
  • 1 puszka pomidorów;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • czerwona papryka;
  • 1/2 szkl. wody;
  • 1/4 łyżeczki chili;
  • słodka papryka;
  • oregano suszone;
  • kumin (kmin rzymski)
  • 1/2 puszki kukurydzy
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając. Na patelnię dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Paprykę po oczyszczeniu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę. I znów gotujemy przez kolejne 5 min. Następnie dodajemy odsączoną fasolę. Kolejne 5 min. gotowania i doprawiamy jeszcze odrobinę do smaku. Jeśli mięso jest jeszcze twardawe gotujemy jeszcze kilka minut,


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SUSANKA 25 stycznia 2014 dzis robilam palce lizac ale dodalam jeszcze przecier pomidorowy

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 stycznia 2014 Ja do mojego chili dodaje jeszcze przecier pomidorowy, swieza kolendre,a przed podaniem lyzke smietany i troche startego cheddar. Nie dodaje kukurydzy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 21 stycznia 2014 B. lubię i często przyrządzam. Wygląda pysznie. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń