Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne

Chili con carne

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 3274

Dodano: 11.03.2015

Odsłon: 3016

Amerykańskie rozgrzewające danie

Składniki

  • Mięso mielone wołowe 500g
  • Pomidory 3 szt.
  • Fasola czerwona konserwowa 1 puszka
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona 3/4 szt.
  • Piwo 100 ml
  • Bulion 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Kminek 1/2 łyżeczki
  • Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • Sól 3/4 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Wstaw garnek na średni ogień i podsmaż warzywa. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dorzuć mięso mielone i dalej podsmażaj.

  2. Pomidory sparz w gorącej wodzie. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka z warzywami i mięsem. Do ½ szklanki bulionu dołóż przecier pomidorowy i i wymieszaj. Przelej zawartość szklanki do garnka i duś pod przykryciem ok. 10 minut.

  3. Do garnka wlej piwo. Wrzuć fasolę czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i duś ponownie ok. 10-15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą, pieprzem cayenne, oregano oraz kminkiem. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń