Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne

Chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2926

Dodano:

Odsłon: 1558

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej**
  • 1 łyżka tabasco chipotle ***
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szczypty cukru
  • 2 szczypty cukru
  • pieprz czarny i sól
  • 6 - 8 placków tortilli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.
    W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.


  2. * jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania
    ** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)
    *** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń