Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne

Chili con carne

Autor: iwonasz

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1104

Dodano: 29.09.2010

Odsłon: 42408

pyszne i proste

Składniki

  • wołowina chuda pokrojona w paski(opcjonalnie mięso mielone wołowe), 1 kg
  • czosnek, 3 ząbki
  • cebula, 2 duże
  • ostra papryka, 1-2 szt
  • kolorowa papryka, 3-4 sszt
  • pomidory w puszce lub przecier, 1 opak
  • fasola czerwona, 1 puszka lub 200g ugotowanej
  • kukurydza, 1 puszka
  • sól ,pieprz,papryka w proszku ostra i słodka ,przypr do kuchni meksykańskiej kamis, wg uznania
  • olej lub oliwa do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę przesmażyć na oleju nie podlewać wodą przykryć aby dusiła się we własnym sosie.czosnek cebulę i papryki pokroić wszystko razem przesmażyć.Do mięsa dodać przyprawy i gdy sos wyparuje pomidory ,wrzucić cebulę z paprykami i dusić do miękkości.

  2. pod koniec dodać fasolę doprawić ewentualnie w zależności od tego jak ostre chcemy chili ,jeśli użyjemy bardzo ostrych papryczek trzeba uważać z papryką w proszku!Wsypać kukurydzę i gotowe.Chili powinno być gęste więc nie podlewam go wodą w razie czego używam więcej pomidorów.Smakuje dobrze z ryżem lub chlebkiem pita a także z grillowanym pieczywem czosnkowym

  3. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 16 grudnia 2011 Robiłam ostatnio wg Twojego przepisu, wyszło bardzo smaczne, polecam!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 29 września 2010 Moje ulubione danie , niebiańsko wygląda =)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 29 września 2010 bardzo lubię kuchnie meksykańską,apetyczne jedzonko

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń