Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne

Chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 4430

Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kucharza, Jamie''go Oliviera.

Składniki

  • cebule, 2 średnie
  • czosnek, 2 ząbki
  • marchew, 2 średnie
  • papryka czerwona lub żółta, 2 duże
  • czerwona fasola, 2 puszki
  • Pomidory krojone, 2 puszki
  • mięso mielone wołowe, 500g
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie), 2 łyżeczki
  • mielone chili, 1 czubata łyżeczka
  • mielony kmin, 1 czubata łyżeczka
  • mielony cynamon, 1 czubata łyżeczka
  • sól i pieprz, oliwa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę, marchew, czosnek i paprykę, wrzuć na rozgrzaną oliwę na dużą patelnię, Dodaj kmin, cynamon, chili, sól i pieprz, wymieszaj dokładnie. Smaż 7 minut często mieszając, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru.

  2. Dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, pomidory.

  3. Dodaj mięso, oddzielając sklejone kawałki drewnianą łyżką. Napełnij pustą puszkę po pomidorach wodą, wlej na patelnię. Dodaj ocet balsamiczny i dopraw solą i pieprzem.

  4. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką na małym ogniu około godziny, mieszając co jakiś czas.

  5. Podaję chili z ryżem ugotowanym na sypko na bulionie, doskonale smakuje też z dużymi grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kejtkejt 26 lutego 2011 Uważaj Wiolciu, dość mocno ostre! Ale bez przesady :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 26 lutego 2011 Mmmm..........super przepis, muszę koniecznie wypróbować :0

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń