Do góry

Przekąski Przepis na:

Chili con carne

Przepis dnia 2011-07-16
Chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5257

Dodano:

Odsłon: 4531

Ostre i aromatyczne

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • puszka pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni, na oliwie z oliwek szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy chilli i oregano i podsmażamy.

  2. Następnie dodajemy mięso i mieszając czekamy aż się zarumieni. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

  3. Wrzucamy pomidory z puszki łącznie z zalewą, zmniejszamy ogień i smażymy przez 20 min.

  4. Dodajemy paprykę i smażymy do momentu aż bedzie miękka.

  5. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę jeszcze przez moment gotując.

  6. Podajemy z ryżem, tortillą, lub śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń