Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con Carne a''la Gussia

Przepis dnia 2011-09-26
Chili con Carne ala Gussia

Autor: Insignia

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano: 28.08.2011

Odsłon: 5157

Nie wiem jak powinno smakować oryginalne Chili con Carne ale zrobione według tego przepisu powinno przypaść Wam go gustu :)

Składniki

  • mięso mielone wołowe, 700g
  • cebula - krojona w kostkę, 2 duże
  • czosnek - siekamy, 4-5 dużych ząbków
  • papryka czerwona - krojona w krótkie paseczki, 4 szt.
  • fasola czerwona puszka - ja dodaje ją w sosie chili, 1
  • fasola drobna biała - ja dodaje ją w sosie pomidorowym, 1
  • pomidory puszka - w sosie chili, 1
  • pomidory puszka - z dodatkiem bazyli i oregano, 1
  • kukurydza mała puszeczka, ok. 100-140g
  • kostki rosołowe drobiowo-wołowe, 2 szt.
  • woda, 250 ml.
  • majeranek, garść
  • pieprz cayenne
  • liście laurowe, 2-3
  • oliwa z oliwek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy: mielone, czosnek, szczyptę pieprzu cayenne i smażymy.

  2. Kiedy mięsko nam się fajnie podsmaży, całość przekładamy do garnka (poj. ok. 4-5l.) i dodajemy: paprykę czerwoną, pomidory z puszek, liście laurowe, szklankę wody, kostki rosołowe - to wszystko dusimy ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.

  3. Po upływie tego czasu dodajemy: fasolę z puszek (razem z zawartością sosów), kukurydzę - całość dusimy następne ok. 15 min. pamiętając o mieszaniu dania co jakiś czas.

  4. Na sam koniec dodajemy majeranek (nie żałujemy tej garści ponieważ majeranek jest znakomitym dodatkiem do dań ciężej strawnych) i sprawdzamy czy nie potrzeba doprawić solą lub pieprzem (cayenne). Całość mieszamy i dusimy ostatnie 2-3 min.

  5. Danie podajemy z ryżem albo pieczywkiem. Połączenie tego z drobnymi makaronami typu RISI, CONCCHIGLIETTE, itp. również ciekawe - SMACZNEGO ;)

  6. Czasami zdarzało mi się w kroku 3 dolać jeszcze z ok. 200-250 ml. wody i dosypać fixu do Chili con Carne :) danie ciupke inaczej smakuje - również dobrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Insignia 16 października 2011 Chili con Carne według tego przepisu nie jest typowo meksykańskie tzn nie trzyma się ściśle oryginału dlatego dodałam w nazwie a'la Gussia. Inny pieprz, inna fasola powoduje że danie różni się w smaku jak już wspomniałaś :) Gdybym chciała zrobić wedle oryginalnego przepisu to musiałabym go skądś ściągnąć,a wtedy na pewno nie zamieściłabym go na stronie.
Pozdrawiam serdecznie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 26 września 2011 Jest to ogólnie znany i dobry, a co najważniejsze łatwy i szybki do zrobienia. Zastanawia mnie tylko, dlaczego używasz pieprzu cayenne, skoro sama nazwa wskazuje na dodatek chili. Inaczej smakują i końcowy efekt jest inny. Nie jadłam też nigdy chili z dodatkiem białej fasoli. Typowo meksykańskie jest dodanie czerwonej fasoli (mogą być 2 puszki w zależności od ilości mięsa). ale przpis fajny i dobrze, że go przypomniałaś, wieki już tego nie robiłam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń