Do góry

Dania główne Przepis na:

chili con carne - ekspresowe

chili con carne - ekspresowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 36525

Jak zrobić pyszne chili con carne w 20 min.! Jest wiele przepisów na to danie. Ja stawiam na szybkość i prostotę wykonania.

Składniki

  • mielona wołowina (wieprzowina, indyk), 0,5 kg
  • warzywa na patelnię d''aucy Country, 1 paczka (450 g)
  • cebula, 1-2 szt.
  • przyprawa chili con carne Kotanyi, 1 torebka
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • olej, 2-3 łyżki
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • sos sojowy, sól, do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i grubo pokroić. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone, podzielić na drobne kawałeczki, dusić kilka minut. Dodać przyprawy i mrożone warzywa i dusić nadal do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec dodać puszkę pomidorów, a jako ostatni czosnek. Całość dusi się zaledwie kilkanaście minut. Dusząc pod przykryciem lub bez trzeba odparować wodę na tyle, żeby potrawa nabrała odpowiednio gęstej konsystencji. I gotowe. DYGRESJE WABIKA Tradycyjne chili con carne jest z wołowiny i to krojonej (u mnie mielone). Ale sprawdziłem, że wieprzowina lub indyk smakują równie dobrze, choć nieco inaczej. Można oczywiście dać inne warzywa mrożone. Ja polecam miesznakę "Country", bo to akurat warzywa idealnie pasujące do kuchni meksykańskiej (kukurydza, fasola, papryka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 15 stycznia 2013 Zainspirowałam sie tym przepisem, ale że nie mogłam nigdzie znaleźć odpowiednich warzyw na patelnię dodałam do mięsa kukurydzę, fasolkę i pomidory z puszki. I tak od kilku miesięcy jest to jedno z moich ulubionych dań. Próbowałam podawać je z tortillą czy w naleśniku, ale najbardziej smakuje mi samo z dodatkiem ugotowanego ryżu. MNIAM! i dziękuje za inspirację!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 17 lipca 2012 Oczywiście, że można podać z tortillą (lub z ryżem, lub z czym ma się ochotę). Jak chcesz zawinąć potrawę w tortillę, to trzeba zrobić na gęsto, żeby sos nie wypywał. Smacznego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kmj1 16 lipca 2012 Super przepis, mam pytanie z innej beczki, czy można podawać to z takimi plackami tortilla, kupiłam jakiś czas temu w lidlu i zalegają:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kmj1 16 lipca 2012 Super przepis!!!! A można to podawać z takimi plackami z tortilla, bo akurat jakiś czas temu kupiłam w lidlu i zalegają. :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zbyszek5812 15 marca 2011 Fajne z dodatkiem chili pikantnego to dopiero niebo w gębie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 14 marca 2011 zrobiłam, dodatkowo zawinełam w podgrzaną tortille... -uzyłam miesa wołowego - było pysznie;-)) dziekuje za przepis -tym razem imprezka imieninowa w stylu meksykańskim;-)) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 marca 2011 Lubię dania jednogarnkowe,a to wygląda smakowicie -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń