Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne w wersji wege

Chili con carne w wersji wege

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 141

Dodano:

Odsłon: 807

Sos do makaronu, ryżu lub kaszy. W połączeniu ze strączkowymi daje nam białko pełnowartościowe. Polecam do tego jeszcze surówkę z mixu sałatkowego i avocado. Wyjdzie sycący i smaczny obiad.

Składniki

  • granulat sojowy 400 gr
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • kapary 100 gr
  • sos pomidorowy pół litra
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • bazylia lub oregano
  • majeranek, liść laurowy
  • szczypta chili
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Granulat sojowy gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, majeranku i liściem laurowym do miękkości (około 10-15 min).
    Cebulę drobno kroimy, solimy i dusimy na oleju. Gdy będzie prawie złota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy razem i dodajemy odsączony z wody granulat. Dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy paprykę w proszku, chili i dusimy jeszcze z 5 minut. Dodajemy odsączoną fasolę i kolejne 5 minut dusimy, by się dokładnie przegryzły smaki. Po czym dodajemy sos pomidorowy, kukurydzę i kapary. Doprawiamy bazylią lub oregano oraz solą do smaku, jeśli jest za mało słony. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu jakieś 10-15 minut.

    Podajemy do makaronu, ryżu lub dowolnej kaszy.

    Kto lubi bardziej ostry smak, może dodać jeszcze ostre papryczki lub odrobinę ostrego sosu chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń