Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne z tortillą

Chili con carne z tortillą

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1434

Dodano: 14.11.2016

Odsłon: 235

Danie kuchni meksykańskiej, którą bardzo lubię. Ostre w smaku z charakterystycznym posmakiem papryczek chili, kuminu czyli kminu rzymskiego i oregano. Przyrządza się je z mielonej wołowiny. Potrawa doskonała na chłodne dni – mocno rozgrzewa :)

Składniki

  • Mięso mielone wołowe - 500 g
  • Pomidory z puszki - 400 g
  • Czerwona fasola - 1 puszka
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 5-6 ząbków
  • Olej - 3 łyżki
  • Kumin - 1 łyżeczka (kmin rzymski)
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona - 2 łyżeczki
  • Papryczka chili - 2-3 szt.
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Tortilla - 4 placki
  • Śmietana - do dekoracji
  • Pomidor - kilka plasterków do dekoracji
  • Ser żółty - tarty - do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy posiekany czosnek. Gdy wszystko ładnie się zrumieni wsypujemy przyprawy - kumin (czyli kmin rzymski - mielony), paprykę słodką i oregano. Mieszamy. Dodajemy mieloną wołowinę, lekko solimy i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Jak wszystko będzie już dobrze podsmażone zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone pomidory z puszki i drobno pokrojone papryczki chili (bez pestek!). Dusimy na wolnym ogniu 30 min., mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlewamy nieco wodą. Następnie dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki i dusimy jeszcze 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na patelni, na połowę placka nakładamy chili con carne, układamy kilka plasterków pomidora, cebuli, posypujemy startym żółtym serem, dodajemy kleksa śmietany i przykrywamy połową placka. I zajadamy ze smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń