Do góry

Dania główne Przepis na:

Chilli con carne przepis tradycyjny

Chilli con carne przepis tradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 852

Dodano:

Odsłon: 2405

Dziś serwujemy proste i szybkie,danie jednogarnkowe z kuchni meksykańskiej,ostatnimy czasy zawłaszczone mocno przez Amerykanów i Anglików Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i papryczka chili, cała reszta składników to już tylko dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu lub poprostu od tego co akurat mamy w lodówce. Poniżej znajdziecie przepis tradycyjny w pełnej krasie Chili con carne podajemy jest najczęściej z ryżem,który łagodzi ostrość potrawy. Podobnie jak z naszym bigosem, prawdziwe chili con carne smakuje najlepiej odgrzane na drugi dzień,kiedy wszystkie składniki sie "przegryzą"...ale co tu dużo reklamować..do dzieła rodacy...

Składniki

  • 2 średnie cebule ( 1 czerwona,1 zwykła)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego ( możemy zastąpić białą częścią pora)
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chilli ( lub spora łyżka suszonej)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 opakowania papryki slodkiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 puszka cieciorki (400g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli(400g)
  • 1/2 puszki kukurydzy (200g)
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina sosu Worcestershire
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • świeża kolendra posiekana
  • sól oraz pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. aczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli, czosnku, marchewki oraz selera - kształt nie ma tutaj znaczenia . Czerwoną paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i łodygi i również z grubsza siekamy w kostkę. na dno dużego garnka wlewamy oliwe z oliwek,rozgrzewamy do średniej temperatury i wrzucamy nasze pokrojone warzywa.Następnie dodajemy papryczkę chilli, kmin rzymski, cynamon ,zioła prowansalskie oraz odrobinę soli i pieprzu (ja osobiście ucieram wszystkie przyprawy delikatnie w moździerzu aby się ze sobą połaczyły) .Calość mieszamy co około minutę przez 10 minut, aż warzywa dobrze zmiękną i staną się lekko kolorowe.
    Następnie dodajemy dobrze odsączoną ciecierzycę,fasole oraz kukurydzę.Całość delikatnie mieszamy i po uplywie okolo 5 minut wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat.Wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i następnie dodajemy cukier wraz z odrobiną Worcester sosu. Doprawiamy dla koloru papryką slodką oraz szczyptą ziół prowansalskich. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku i wkladamy mieloną wolowinę,aby się poddusiła. Po okolo 15-20 minutach dodajemy nasze mięso do warzyw, dolewamy okolo 300ml przegotowanej wody i doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem okolo godzinę, mieszając co jakiś czas. Finalnie doprawiamy sokiem z limonki oraz szczyptą soli i pieprzu.Przed podaniem dekorujemy posiekaną kolendrą.
    Smacznego !!
    Porada
    Fantastyczne smakuje z ryżem, możemy podawać razem lub w osobnych naczyniach.
    Jeśli nie przepadamy za ryżem to równie dobrze smakuje ze świeża bagietką lub chlebem.
    Oczywiście możemy podać z ziemniakami lub kaszą kuskus.
    Starajmy się na bierząco monitorować ostrośc potrawy wedle upodobań domowników - najlepiej w czasie gotowania odlać odrobinę sosu, odstawić na chwilę aż troszkę przestygnie i dopiero próbować.
    Podobnie jak nasz Pan Bigos, naprawdę pyszne robi się na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 października 2015 I również zapraszam do siebie :)
https://www.facebook.com/WedrowkiPoKuchni

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lapsmak 03 października 2015 Witam i na wstępie dziekuje za komentarze . Gwoli wyjasnienia to wlasnie mialem na mysli piszac ze jest to potrawa meksykanska, Teksas kiedys nalezal do Meksyku a mniemam ze wczesniej zaczeli je robic rdzenni mieszkancy niz przypysze z Europy. Natomiast kukurydza wpadla mi do tego dania niejako przy okazji, zalegalo pol puszki w lodowce to dorzucilem. Chilli z czekolada to piekna bajka i niebawem zapewne dodam nowy przepis:-) Dziekuje serdecznie i zapraszam do komentowania moich dan na blogu :-) www.lapsmak.pl pozdrawiam Karol Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 października 2015 Uwielbiam, ale w oryginale nie ma kukurydzy. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią.Polecam również dodać 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% - genialnie podnosi smak :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 29 września 2015 Chili con carne to nie meksykański przepis, tylko rdzennie amerykański, a dokładniej teksański. To kuchnia tex-mex, a nie meksykańska.
Z kukurydzą to już na pewno nie jest tradycyjny przepis. Nawet dodatek fasoli, choć często spotykany, nie jest taki tradycyjny. A z tą cieciorką (strączkiem typowo arabskim) to już w ogóle popłynęłaś/eś. Nie wątpię, że to danie jest pyszne, ale na pewno nie jest to tradycyjny przepis :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń