Do góry

Dania główne Przepis na:

Chinkali 2

Chinkali 2

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 7147

Chinkali rewelacyjnie smakują jako przekąska do piwa

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna typ 450 - 0,5 kg
  • ciepłej wody - 0,5 szkl.
  • żółtko - 1 szt
  • soli - 0,5 łyżeczki
  • FARSZ:
  • mięso mielonego z szynki wieprzowej - 400 g
  • mięso mięsa wołowego - 200g
  • bulion - 1 szklanka
  • pęczek pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • nasiona kolendry - 1 łyżeczka
  • cebula spora - 1 sztuka
  • czosnek przeciśnięty przez praskę - 1 ząbek
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną cebulę,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bulion łączymy razem w misce. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu i także dodajemy do farszu, doprawiamy pieprzem i solą.

  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierożki, powinno być takie jak na nasze polskie pierogi. Kiedy ciasto będzie już gotowe,odstawiamy je na parę minut aby odpoczęło

  3. Następnie wałkujemy na cienki placek. Dużym kubkiem (około 10-12 cm)wykrawamy okręgi. Na środek każdego placka wykładamy łyżkę farszu.Z ciasta tworzymy coś na kształt sakiewki,zawijanej w harmonijkę. Końcówkę dociskamy i wykręcamy

  4. Gotowe chinkali wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy je łyżką cedzakową, opruszamy najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Można udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
    Podajemy ciepłe

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 17 lutego Wygladaja mega! Na pewno pyszne. ja bym polala jeszcze maselkiem. A jesli do piwa, to na pewno cos dla mnie :-P

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń