Do góry

Dania główne Przepis na:

Chinkali - gruzińskie pierogi

Chinkali - gruzińskie pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1720

Dodano:

Odsłon: 53265

w czasie mojej wędrówki po Gruzji to danie zrobiło na mnie tak wielkie wrażenie, że pewnego dnia, goszcząc w Kazbegi, w wysokim Kaukazie, wpadłem do kuchni naszego pensjonatu, wytargałem od gospodyni przepis i jeszcze kilka fotek zrobiłem, dokumentujących cykl przygotowania tych pierogów ;-)

Składniki

  • mielone mięso wołowe - 0,5 kg
  • mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg
  • cebula - 3 szt
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 kg
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki

  2. teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki

  3. każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek

  4. teraz nakładamy po łyżce farszu

  5. i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek

  6. gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty
    ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 30 stycznia 2014 Chetnie zrobie takie pierozki. Ciekawy ksztalt i farsz.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jenna 10 grudnia 2013 To sa typowe chinskie pierogi i nazywaja sie
Dumplings
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 09 grudnia 2013 Fantastyczne. Już od dłuższego czasu przymierzam się do ich zrobienia :) Pozdrawiam

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marta4768 09 grudnia 2013 Bardzo ciekawy a zarazem orginalny wygląd pierogów.Zaskoczył mnie sam sposób zjadania dania (bardzo niespotykany). Przepis jest extra ale niestety nie dla mnie;(

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń