Do góry

Dania główne Przepis na:

Chinkali z mięsem

Chinkali z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 25077

Chinkali to pierożki gruzińskie, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Charakterystyczne dla nich jest to, że po przegryzieniu ze środka wypływa pyszny i aromatyczny bulion. Moja wersja zawiera jest trochę inne z wieprzowo-wołowym farszem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 ml bulionu
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekane zioła (trochę natki zostawiamy do dekoracji), przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bulion i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy.

  2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy.

  3. Pierożki gotujemy w dużej ilości wody. Wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia.
    Możemy je podawać oprószone pieprzem i natką.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń