Do góry

Dania główne Przepis na:

Chiński makaron z kurczakiem

Chiński makaron z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1318

Dodano:

Odsłon: 1256

szybkie aromatyczne danie

Składniki

  • makaron chiński
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilii(ja użyłam suszonej)
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 100 g pędów bambusa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyzki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek , pod koniec dodać 1 łyżkę sosu sojowego.Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz.

  2. Marchew obrać i pokroić w 3 cm słupki.
    Pieczarki oczyścić i pokroić.
    Por pokroić i krążki.

  3. Na tej samej patelni co smażyliśmy kurczaka podgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy marchew i por podsmażamy około 3 min.następnie dodajemy pieczarki smażymy kolejne 2-3 min.i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Na koniec dodajemy sos sojowy pędy bambusa i kiełki fasoli mung i papryczkę chili. Wszystko razem dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Makaron można wymieszać na patelni z warzywami i mięsem,lub podawać osobno na talerzach.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 09 stycznia 2015 Swoim przepisem zachęciłaś mnie do wypróbowania chińskich smaków, sama nigdy nie robiłam ale w końcu podejme się tego wyzwania :)
Na dobry początek mam w szafce sos chili, makaron ryżowy i grzyby mung, może coś mi z tego wyjdzie ?
Pozdrawiam Moniczko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń