Do góry

Dania główne Przepis na:

Chiński makaron z mięsnym sosem

Chiński makaron z mięsnym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 942

Szybkie i smaczne

Składniki

  • olej arachidowy lub inny roślinny, 1,5 łyżki
  • drobno posiekany czosnek, 1,5 łyżki
  • drobno posiekany świeży imbir, 1 łyżka
  • drobno pokrojona cebula dymka, 3 łyżki
  • mielona wieprzowina, 450 g
  • cukier, 2 łyżeczki
  • chińskie wino ryżowe, lub wytrawna Sherry (ew czerwone wino), 1,5 łyźki
  • pasta z soi i chili (ew łyżka sosu sojowego i 2 papryczki chili), 1 łyżka
  • pasta z soi (ew 3 łyżki sosu sojowego), 3 łyżki
  • sos sojowy, 2 łyżki
  • sól, 2 łyżeczki
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • Olej sezamowy, 1 łyżeczka
  • bulion z kurczaka, 300 ml
  • olej chili, 2 łyżeczki
  • grubo posiekana dymka do dekoracji, 3 łyżki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron w gorącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z olejem sezamowym. Odstawić.

  2. Mocno rozgrzać wok, wlać olej i podgrzać. Wrzucić czosnek, dymkę i imbir i mieszając smażyć 15 sekund. Dodać wieprzowinę, dobrze wymieszać, by rozdzielić grudki i mieszając smażyć na dużym ogniu około 2 minut.

  3. Zmieszać w misce obie pasty sojowe, cukier, wino ryżowe, sos sojowy, sól, pieprz i olej sezamowy. Wlać do woka i dobrze wymieszać z mięsem.

  4. Dodać bulion, skropić olejem chilli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 5 minut. Wrzucić makaron do wrzątku, podgrzewać 1 – 2 minuty, odcedzić i wyłożyć na talerz.

  5. Wylać sos na makaron, posypać dymką i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń