Do góry

Dania główne Przepis na:

Chińskie danie z bakłażanem

Chińskie danie z bakłażanem

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 385 Ocena: 5010

Dodano: 28.05.2018

Odsłon: 1937

Jak cudowne jest to danie można przekonać się robiąc je na najbliższy obiad. Bogactwo smaków i aromatów, taka jest chińska kuchnia. Moje danie jest nieco spolszczone, sama zrobiłam a'la sos (black bean garlic).

Składniki

  • zmielona pierś kurczaka 150 g
  • 2 cebule z szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4-5 bakłażanów fioletowych ( lub 1 zwykły )
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sos : 1 szklanka rosołu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru + szczypta czosnku staropolskiego
  • 2 łyżki sosu z czarnej fasoli i czosnku (black bean garlic)
  • Mój Sos (black bean garlic) : 4 łyżki czarnej fasoli z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypta kminku
  • szczypta kolendry mielonej
  • 1-2 łyżki oleju
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos baza.
    Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy.
    Jeśli nie kupicie gotowego sosu black bean garlic, zróbcie taki zastępczy.
    Czarną fasolę przepłukać, zmiksować z czosnkiem, sokiem z limonki i olejem. Potem dodać pokrojoną papryczkę, kminek, wymieszać.
    2 łyżki tego sosu dodajemy do sosu bazy.

  2. Cebule i czosnek drobno siekamy, szczypior kroimy w paseczki.
    Mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem, szczypiorem, imbirem, mąką, solą i pieprzem, odstawiamy.
    Odrobinę szczypioru możemy zostawić do posypania.

  3. Opłukane bakłażany fioletowe kroimy w 4 cm paski, potem kroimy jeszcze na pół. Zwykłe kroimy w plastry.
    Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy bakłażany około 5-10 minut, zdejmujemy.

  4. Na patelnię kładziemy mięso, lekko przesmażamy, wlewamy 1/3 sosu i smażymy około 7-10 minut.

  5. Potem wlewamy resztę sosu, dodajemy podpieczony bakłażan i smażymy jeszcze 3-5 minut.
    Podajemy z ryżem lub z makaronem w kształcie ryżu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 02 czerwca Swietne chinskie danie... nie zawsze musi byc kurczak slodko-kwasny :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 29 maja Ale ja tu miałam na myśli inne wartości.......
majora i podpułkownika :))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń