Do góry

Przekąski Przepis na:

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 915 Ocena: 22839

Dodano:

Odsłon: 4114

Propozycja na zdrowe i smaczne chipsy jabłkowe, które są idealne na przekąskę oraz świetnie wpływają na nasz układ trawienny, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Chipsy jabłkowe to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych chipsów ziemniaczanych.

Składniki

  • Jabłka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do przygotowania tych chipsów użyłam suszarki do grzybów oraz owoców i śmiało mogę powiedzieć, że ten sposób przygotowania sprawia, że chipsy świetnie smakują - są chrupkie, idealnie kruche, ale nie twarde.

    Aby przygotować chipsy, najpierw dokładnie myjemy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jabłek nie obieramy ze skórki, gdyż jest ona bardzo cenna, dzięki zawartości pektyn i witamin.

    Jabłko kroimy na pół-krążki. Ich grubość wybieramy wedle upodobań. Ja kroję troszkę grubsze plastry, a jeśli zdecydujemy się nataką grubość, musimy wydłużyć czas suszenia jabłek.

  2. Przygotowane pół-krążki układamy w koszach suszarki. Plasterki możemy także posypać cynamonem. A teraz musimy uzbroić się w cierpliwość...

    Gdy minie kilka godzin, możemy zacząć chrupanie :)

  3. Gotowe chipsy przechowujemy w słoiku lub metalowej puszce.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Też takie suszymy, przeważnie z szarych lub złotych Renet - mają wtedy rewelacyjny kwaskowaty posmaczek. Samo zdrowie do podjadania w zimowe, długie wieczory :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 stycznia 2015 smaczne,zdrowe,często robię taką przekąskę;))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 12 stycznia 2015 Ciekawe,rozwiąznie i do tego jakie smaczne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń