Do góry

Przekąski Przepis na:

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 224

Jarmuż, to prawdziwa bomba witaminowa i źródło błonnika, kwasu foliowego oraz wapnia. Najlepiej spożywać go na surowo, ale co zrobić jeśli np. nasze dzieci szczypie w język ? Może chipsy ! To magiczne słowo powinno zrobić swoje :)

Składniki

  • jarmuż 3-4 garście ok. 200 g
  • oliwa 50 ml
  • sól i ulubione przyprawy np. papryka mielona słodka lub ostra
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Świeże liście jarmużu, bez zdrewniałych łodyg (wybieramy same karbowane części liści), wkładamy do miski

  2. Do oliwy dodajemy szczyptę soli oraz ulubione przyprawy, ja dodałam mieloną papryczkę chili, aby nadać nieco ostrości chipsom. Tak przygotowany sos wlewamy do miski z jarmużem. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi w ten sposób każdy listek przejdzie przyprawami.

  3. Liście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 5 do 7 minut maksymalnie. Pilnujemy pieczenia, aby liście się nie spaliły, a jednocześnie były chrupiąca.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń