Przekąski Przepis na:
Chleb

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2415
Dodano: 31.08.2009
Odsłon: 35911
Składniki
- mleko, 400ml
- cukier, 1 łyżka
- sól, 1,5 łyżeczki
- drożdże, 20g
- Mąka pszenna, 330g
- mąka pszenna razowa, 160g
- mąka żytnia, 160g
- olej, 1 łyżka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
-
Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
-
Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
-
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.
-
UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.
Komentarze do przepisu (9)

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Masz potencjał Mateuszku :)Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

karolina87 09 marca 2012Zgłoś do usunięcia
czy moge dodac make zytnia razowa oprocz pszennej razowej czy tych razowych juz za duzo bedzie ?:) pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

mysteriouscake 04 września 2011Zgłoś do usunięcia
Czemu nie napisaleś, że ten chleb jest z automatu? Mam automat do pieczenia chleba i i Twoje "bok" chleba jak i wgniecenia świadczą, że chleb jest pieczony w automacie! Zresztą góra też. Zawsze dopisuj tę możliwość!!! - No chyba, że zdjęcie pochodzi z zupelnie innej strony.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wabik 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Pomysł na ciepłe miejsce (czyli komorę fermentacyjną) bardzo dobry i dość oczywisty. Tylko po co te uchylone drzwiczki? Żeby więcej prądu zużyć?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 02 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ależ oczywiście. Ja zawsze używam maślanki. Nie wiem, dlaczego napisałem mleko. Chyba tak jakoś odruchowo. Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 02 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
czy zamiast mleka moze byc maslanka? pozdrawiam !3 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 29 września 2009Zgłoś do usunięcia
Z masełkiem taki chlebek to poezja ;) Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz

fionka 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
Mateusz,jestem fanką Twoich przepisów!!!4 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
świetny pomysł z tym "ciepłym miejscem", na pewno skorzystam4 Kto głosował? | Odpowiedz