Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb

Chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 81152

Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skladniki na zaczyn 300g: · 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej) · 200g maka pszenna · 100g woda

  2. Ciasto chlebowe 1000g: · 300g zaczyn jw. · 400g maka pszenna typ 550 lub 650 ( ew.500g) · 300g woda · 1,5 do 2 lyzeczek soli · 1 lyzeczka cukru (opcjonalnie)

  3. 20.oo – I. dnia wieczorem wymieszac skladniki zaczynu, który bedzie dosc scisla kulka ciasta. Przykryc, pozostawic na cala noc do przefermentowania (12-14godzin). 8.oo - Nastepnego dnia wymieszac wode z maka, przykryc i odstawic na 20-30 minut. 8.3o – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnic, dodac do mieszaniny jw. Mieszac calosc na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodac sol i jeszcze raz wyrobic okolo 1 minute. Dac odpoczac 2-3 minuty i wyrabiac juz energiczniej (mikserem przy zwiekszonej predkosci) ok. 5 minut. Ciasto powinno byc miekkie, elastyczne i odrywac sie od brzegów miski. Jesli potrzeba dodac odrobine maki lub wody. Powstrzymac sie przed dodawaniem zbyt duzej ilosci maki! 9.oo - Wlozyc do miski wysmarowanej lekko tluszczem, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine. Ciasto przyrosnie po tym czasie tylko minimalnie (zdjecie 1). 10.oo – wyrzucic ciasto na blat lekko oproszony maka, odgazowac rozciagajac w formie prostokata. Zakladac boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym zlozeniu widac wyraznie jak ciasto zmienilo swoja strukture (patrz zdjecie 2 i 3). Wlozyc z powrotem do miski, przykryc i odstawic ponownie na 1 godzine. 11.oo – ciasto powinno przyrosnac prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucic na blat i powtórzyc odgazowywanie ciasta jak wyzej i odstawic ponownie na ok. 1 godzine. 12.oo – wyjac ciasto, uformowac bochenek podluzny badz owalny, napinajac dobrze powierzchnie ciasta poslugujac sie metoda skladania jak wyzej. Ulozyc bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym maka zlaczeniem ciasta do góry. Szczelnie okryc sciereczka i dodatkowo folia i pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny.( Mozna tez wlozyc calosc do lodówki na 10-12 godzin). 16.oo – piekarnik rozgrzac do temperatury ok. 240°C, (jesli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed wlozeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywajac go od góry np. deska do krojenia lekko obsypana maka, a potem odwracajac. Jesli koszyk lub sciereczka, na którym spoczywal chleb byl dobrze wysypany maka, nie powinno byc klopotu z wyjeciem go w calosci. Nadmiar maki mozna szybko, acz delikatnie omiesc pedzelkiem, a chleb kilkakrotnie naciac. Piekarnik naparowac psikajac kilkakrotnie do wnetrza spryskiwaczem do kwiatów (ostroznie!) a chleb wsunac na rozgrzana blache badz kamien. 16.2o – temperature mozna obnizyc o 10°C, piekarnik uchylic, a chleb odwrócic na osi o ok 180 st, zeby byl wypieczony równomiernie ze wszystkich stron. Piec jeszcze 10-15 minut w zaleznosci od zbrazowienia skorki. Wierzch chleba powinien byc ciemno brazowy, a spód dosc twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawal gluchy dzwiek. 16.35 – wyjac i ostudzic na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piotrekk 15 października 2010 Łooo matko to ile go trzeba robic chyba z tydzień

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hakmet 01 września 2010 pol dnia...wiecej czasu niz roboty. Koszt duzego chleba z kilograma maki to 98 groszy +45 min pracy piekarnika z termostatem oczywiscie...wiec bardzo niski koszt. Chleb bez ulepszaczy bez grama drozdzy i z ogromem milosci- takiego nigdzie nie dostaniesz :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ida55 31 sierpnia 2010 O matko kochana..pół dnia wypiekać chlebek.?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ida55 31 sierpnia 2010 O matko kochana..pół dnia wypiekać chlebek?? ale po co tyle fatygi ? Przeciez sa juz dobre chlebki z małych piekarni. Tylko poszukać takiej piekarni i mozna już zjeść dobry i jaki chcesz chleb.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 31 sierpnia 2010 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej) Wybacz ignorancję ale można jaśniej?
No i gdzie te 1,2 i 3 zdjęcie?
I czy trzeba mieć taki koszyk do chleba?
Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hakmet 25 sierpnia 2010 Oj, juz zamieszczam przepis na zakwas i na zaczyn. Zapomniałam się :)

26 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń