Do góry

Śniadania Przepis na:

chleb

chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7301

Dodano:

Odsłon: 119732

kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

Składniki

  • 30 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 1 szkl. otręb pszennych
  • 3 łyżeczki soli
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 15 g drożdży
  • 300 ml zakwasu żytniego
  • letniej wody tyle ile zabierze mąka (u mnie ok 700 ml)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. wszystkie suche składniki wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać zakwas, wyrabiać mikserem i stopniowo dodawać wodę. Odstawić do wyrośnięcia. Odgazować ciasto. Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym i przełożyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po ok. 20 minutach pieczenia otworzyć piekarnik i pędzelkiem posmarować chleby wodą, skórka będzie wtedy fajnie chrupiąca. Upieczony chleb od razu wyciągnąć z foremek i zostawić do wystygnięcia na kratce w otwartym piekarniku. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Masz potencjał Anetko :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 kwietnia 2013 Twoje chlebki są perfekcyjne,cóż chcieć więcej....

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 06 kwietnia 2013 Starczy dla wszystkich ;) a jak nie to upieczemy kolejny chlebuś :))) Pozdrawiam

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 kwietnia 2013 Pysznie wygląda, ja też chętnie poczęstuję się 5

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 06 kwietnia 2013 Krysiu to czekam na Twój przepis bo jestem ciekawa, zgadzam się z Tobą nie ma nic lepszego niż ciepły chlebek z masełkiem ;))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 06 kwietnia 2013 to prawda nie ma to jak swojski chlebus. jutro u mnie tez bedzie pieczony ,troche inny ale jest pyszny. jak zdaze zrobic zdjecie to sie z wami podziele przepisem.uwielbiam takie cieplutkie z maselkiem. mnnnnniam !

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 05 kwietnia 2013 Renka nie ma sprawy :)) Maderko dziękuję, dopóki tylko ja jadłam mój chlebek to piekłam raz w tygodniu jeden i ten sam chlebek, ale odkąd mój mąż też zaczął go jeść to teraz eksperymentuje i piekę częściej. Już sobie nie wyobrażam, żeby jeść kupny chleb :)))

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 05 kwietnia 2013 Och te Twoje chlebki:-))) Do ulubionych bezwzględnie i szóstka :-))

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń